Между 15 и 17 април в София гостуваха спектаклите на белгийския режисьор, хореограф и визуален артист Ян Фабър „Флуидната сила на любовта“ и „Възкресението на Касандра“. Венелин Шурелов с коментар.

Еротоман, перверзник, сексист, тиранин, токсичен, насилник ли е Ян Фабър? Имаме няколко дни до 29 април преди съдът да се произнесе и да разберем каква е истината за него[1]. След това може окончателно да го заклеймим или оправдаем в моралното измерение. Предлагам дотогава да използваме времето ефективно, за да си оформим записките по показното, което ни изнесе с неговите актьори в няколко поредни вечери.

В пространственото измерение на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, където се случиха събитията, имаше място и за морални оценки впрочем. Чух/прочетох реакции като: пошло, дебелашко, празновато, овехтяло, спекулативно, анахронично (разбирай, това сме го гледали), разхитително и – разбира се! – много подозрително по линия на #metoo. Чух и че в България има много по-добри неща в тази посока. Уважаеми колеги, приятели, другари по нерадостна сценична орис – не е състезание тази работа.  Но не мисля, че имаме „по-добри“ сценични продукти от този тип у нас.

Не се заблуждавайте. Просто няма. Не е и имало. Не съм и сигурен, че ще има някога. Този „белгийски шарлатанин“ е оригинал. Този „майстор на присвояването“ бъка от идеи, които трескаво реализира като в транс. Ян Фабър е майстор на екстрема, в който са забъркани изпълнители и публика. Той е машина за сценични събития и вероятно поради това изглежда, че няма милост и мачка хора. Помните ли: и тук имаме подобни „неистови“ режисьори, даже се шушукаше, че замеряли актьори с пепелници. Е, в такъв случай, вярно, може да го наречем анахроничен (познато ни е вече!) и поради това по един или друг начин той бива демонтиран, трепаниран, стерилизиран, озаптяван. Дори и да не се получат нещата със съдебния иск, (който много вероятно има своите основания), и дори и да не получи справедливо наказание за своята грубиянщина, той вече е въдворен. Някой сподели, че той споделил, че не само не можел да каже на някой актьор, че е дебел и в лоша форма, ами не можел да каже, че друг пък се справя отлично. Хипотетично комплиментът към някого бил потенциално унижение за друг.

„Флуидната сила на любовта“, Ян Фабър/ „Трублейн“ ©Wonge Bergmann

Все пак няма нужда да се вайкаме за Фабър, нито да пишем панегирици за него. Той сигурно е уморен след толкова години на сцената; сигурно предъвква стари идеи; може и да цикли в своите визии, сънища, мании, проекции, его трипове. И все пак сценичната му работа е на супер ниво. Не бих ползвал израза „като по учебник“. Такива учебници не съществуват – те биха били излишни, защото постигнатото от Фабър е отвъд всяко елементарно помагало. „Флуидната сила на любовта“: перфектна композиция, изумителна физическа подготовка на изпълнителите, тотален ансамбъл, върховна мотивация, ударен, въздействащ, конкретен. Смущава с телесната си акция, но отвъд това виждаме отлично изградено представление; сценично събитие. Стои съвременно и леко, но същевременно държи зрителя в постоянно напрежение, заради заложеното вътрешно усилие да се срещнем със стереотипите, срама, сексуалността, пола, религията, задръжките, поведенческите модели, стигмите, социалните уговорки и т.н. Смущава с широкото разполагане на темата за LGBTIQA+, което стоеше като речниково изреждане с неопределима в посоката на атаките си ирония. Умело изплъзващ се в очакването да разберем собствената му позиция, теза, стейтмънт. Прочетох много точен коментар във Фейсбук: „Това несъмнено е динамично разигран антагонизъм – на идеологии без иделогизъм, на про-анти-джендър топоси, въпроси и безвъпросност.“ Звучи напълно съответно на линията „оргия на толерантността“, която очевидно го занимава и каквото заглавие носи едно друго негово представление. Но още в началото трябваше да се досетим, че след фразата „Hey, teacher, leave them kids alone“, закономерно ще последва нещо от сорта: „Деца, оставете учителите си на мира.“

На този фон местната танцово-театрална сцена изглежда като аеробика с елементи на разсъждение, а понякога остават само елементите на разсъждение, потопени в коктейл от абстракции. В България изобщо няма почва за подобни неща, не че няма добри автори. Подобно смесване на театрално с пърформанс и визуални изкуства тотално липсва в такава плътна разработка на всеки от елементите. В междинното пространство обитават едни блуждаещи души, които нямат среда и условия, а липсва и базисно любопитство на по-широка публика, за да виреят те с базисно самочувствие.

В този момент мрачните ми мисли рязко се разсейват, защото си припомням къде бях всъщност! В ТОПЛОЦЕНТРАЛА. Това място е най-голямото постижение за българската култура за целия над 30-годишен преход – всички останали колоси на глинени крака, които се из-по-на-строиха, останаха кухи здания, фасадна културна политика. Една силно мотивирана, обичайно маргинализирана общност, израснала не по волята на статуквото, напълно заслужи бойната си екипировка. Тя е под формата на извънредно качествена архитектурна и концептуална новост. Независимата сцена вече е в екзоскелет, сега може да си въобразява много повече. Ще гледам много внимателно и с очакване какво се прави там и ще си водя записки.

Veneamin Shurelove

 

Венелин Шурелов е сценограф и дигитален артист, съосновател на магистърската програма „Дигитални изкуства“ в Национална художествена академия и на фестивала за дигитални изкуства „Да Фест“ в София.

 

[1] Срещу Ян Фабър е заведено дело за насилие, тормоз и сексуален тормоз по обвинение на танцьори от неговата компания „Трублейн“ в Антверпен.

Между 15 и 17 април в София гостуваха спектаклите на белгийския режисьор, хореограф и визуален артист Ян Фабър „Флуидната сила на любовта“ и „Възкресението на Касандра“. Венелин Шурелов с коментар.