Софийското му издание с презентации, лекции, уъркшоп и творческа лаборатория е между 18-21 октомври.

Лаборатория за обмен на практики и дискурси: САЩ – Балкани

18, 19, 20, 21 октомври, РЦСИ „Топлоцентрала“, зала 4 (студио)

Лабораторията за споделяне на танцови практики и дискурси върху различни перспективи на съвременния танц в пресечната точка с политическото с участието на американски и български артисти, куратори, теоретици (Кати Уестуотър, Андрос Зинс-Браун, Томас Дефранц, Мира Тодорова, Младен Алексиев, Василия Дребова, Стефани Ханджийска, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева)

 

18 октомври от 17:00 ч., РЦСИ „Топлоцентрала“ – Сцена бар

„Независимата сцена на съвременните изпълнителски изкуства – Европа и САЩ“

Представяния на Брайън Роджърс (Ню Йорк), артистичен директор, съ-основател на The Chocolate Factory Theater, и Томас Ердер (Берлин), арт мениджър и изследовател

 

19 октомври, 17.00 ч., РЦСИ „Топлоцентрала“ – Сцена бар

Лекция: „Размиване на фона: чернокожият пърформанс като политическа онтология“

Томас Ф. Дефранц, Northwestern University, САЩ

 

20 и 21 октомври, 15.00 – 18.00 ч., РЦСИ „Топлоцентрала“ – зала 4 (студио)

Уъркшоп: „Танцувайки края на света“

Водещ: Томас Ф. Дефранц (САЩ) изследовател, преподавател, артист, хореограф

Уъркшопът ще се проведе на английски език. Подходящ е за танцьори, актьори, хореографи, режисьори, изследователи. Необходимо е предварително записване на https://forms.gle/1n1oDHv8nDniBNfbA Без такса за участие.

Проектът за международен обмен на идеи и практики на артисти, теоретици и куратори от САЩ и Балканите е организиран от платформа „Нови драматургии“ (София), The Chocolate Factory Theatеr (Ню Йорк), Локомотива – Център за нови инициативи в областта на изкуствата и културата (Скопие), Stanica/Station Service for contemporary dance (Белград), Movement Research Inc. (Ню Йорк)

 

В тези предизвикателни социални и политически времена на сътресения на толкова много нива в частния и обществения живот, на преден план излизат сферите на политиката и политическото като механизми за регулиране и договаряне на общия живот. Подобно на другите области на човешка дейност, изпълнителските изкуства, които функционират в по-широката картина на социалния ред, също настояват да бъдат мислени през тази перспектива, неизбежна в условията на криза.

Основната цел на проекта е да изследва съвременния танц в пресечната точка с политическото и да повиши съзнанието за социално-политическия потенциал на тази артистична практика. Съвременният танц и пърформанс има ресурса да излъчва критически жестове към социалните и политическите структури и апарати, като едно от емблематичните изкуства на съвремието (Андре Лепеки). Този потенциал се използва от артистите като инструмент за критическа рефлексия върху социалните и политически въпроси, за изразяване на позиции по чувствителни социални и политически проблеми. Проектът ще фокусира вниманието върху артистичните стратегии в съвременния танц за конституиране на гражданската сфера, която се намира извън официалните обществени структури на организация и контрол, заради което представлява единственото пространство, откъде може да произлезе критика (Паскал Гилен).

Лаборатория за обмен на практики и дискурси ще събере артисти, теоретици и куратори от САЩ, България, Северна Македония и Сърбия, за да разсъждават върху работата си през перспективата на присъщата ѝ връзка с политическото, кoето ще активира тяхното артистично и гражданско действие за съзнателно участие в съвместното живеене. Участниците ще споделят своята работа, идеи, практики, преживявания, взимайки като отправна точка конкретен проект, по който работят; ще прекарат известно време заедно, ще говорят, ще танцуват, ще задават въпроси, ще обсъждат, ще дават и получават обратна връзка.

Привличането на хора от много различни социални, политически, културни и исторически контексти – каквито САЩ и балканските посткомунистически страни определено представляват – за да споделят своите гледни точки за изкуството и живота, културата и обществото, ще обогати техния артистичен и човешки опит, ще предизвика изненадващи промени, взаимни провокации и нови осъзнавания, което ще излезе извън сферата на изкуството и ще проникне в социалната тъкан на техните общности.

Първата част от мащабния проект ще се проведе на Балканите между 17 и 31 октомври последователно в София, Белград и Скопие. Хореографите и изпълнители Кати Уестуотър и Андрос Зинс-Браун, артистът и теоретик Томас Дефранц, кураторът и артистичен директор на The Chocolate Factory Theater Брайън Роджърс ще работят във всеки град с местните професионални общности от артисти, теоретици и куратори.

Втората част от проекта „Социално-политическият потенциал на съвременния танц“ ще бъде реализиран през месец май 2023 г., когато артисти, куратори и теоретици от България, Сърбия и Северна Македония ще пътуват до Ню Йорк, за да работят заедно с американските си колеги в рамките на едноседмична лаборатория-резиденция в The Chocolate Factory Theater. Също така ще имат възможност да посещават класове и работилници в Movement Research.

В София лабораторията за споделяне на танцови практики и дискурси върху различни перспективи на съвременния танц в пресечната точка с политическото с участието на американски и български артисти, куратори, теоретици ще се проведе на 18, 19, 20 и 21 октомври в РЦСИ „Топлоцентрала“ по време на дванадесетия АСТ Фестивал за свободен театър. Софийската част от проекта включва също така лекция, презентации и уъркшоп.

На 18 октомври от 17:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ Брайън Роджърс, артистичен директор и съосновател на The Chocolate Factory Theater (Ню Йорк) и арт мениджърът и изследовател – Томас Ердер (Берлин) ще говорят за независимите сцени на съвременните изпълнителски изкуства в Европа и САЩ

На следващия ден – 19 октомври от 17.00 ч. отново в „Топлоцентрала“ ще бъде лекцията на изследователя, артист, хореограф и артистичен директор на SLIPPAGE: Performance|Culture|Technology – Томас Ф. Дефранц, на тема: „Размиване на фона: чернокожият пърформанс като политическа онтология“.

Чернокожият пърформанс се явява онтологичен възел на танца като политика. Той възниква в условията на доминиращ капитал и обезценена човечност. Танцът, който се ражда в недрата на чернокожата общност, неизбежно се превръща в съставна част от политическата деятелност и политическата мисъл. Лекцията се занимава с централното място на чернокожия пърформанс не като политическа онтология, а като самата материя и иманентност на политическата онтология. Чернокожият пърформанс като подход към съвременните глобални политически идеи и структури се разглежда заедно с въпросите за естетическата му стойност, артистичните и технически умения, практиките и натрупаните опит и знания.

Американски участници:

Томас Ф. Дефранц е артистичен директор на SLIPPAGE: Performance|Culture|Technology –  трупата, която се фокусира върху интерфейси за обработка в реално време на театралния разказ. Дефранц събира артисти, които изследват социалния потенциал в театрални представления, симпозиуми, семинари и публикации. През 2017 г. Дефранц получава наградата за изключителни изследвания в областта на танца от Асоциацията за изследване на танца. Автор е на концепцията и озвучаването на постоянна инсталация за черния социален танц в Националния музей за афроамериканска история и култура „Смитсониън“. Дефранц участва заедно с други артисти във формации и форуми като Американския танцов фестивал, Movement Research, ImPulsTanz, Ponderosa и New Waves Dance Institute, преподава в MIT, Stanford, Yale, NYU, Hampshire College, Университета по изкуствата, Duke, Northwestern University и Университета в Ница. Тойкомпозира музика, проектира звукови пейзажи, пише интерфейс код, танцува, създава текстове и се чуди как бихме могли да се обединим чрез изкуството като регистър на възможности и експертиза.  Дефранц вярва в общата ни способност да се справим по-добре и да ангажираме творческия си дух за колективно добро – антирасистко, протофеминистично и куиър-толерантно.

Брайън Роджърс е режисьор, звуков и видео артист, съосновател и артистичен директор на The Chocolate Factory Theater, който подкрепя създаването на театрални, танцови, музикални и мултимедийни представления в своето ново пространство от 5000 кв. м в LIC, Куинс, Ню Йорк. От 1997 г. насам Брайън е автор и режисьор на многобройни мащабни филми и представления в The Chocolate Factory и на други места, включително Screamers (2018), Hot Box (септември 2012 г., представен съвместно с фестивала Crossing The Line на FIAF / януари 2013 г., фестивала COIL на PS122 / февруари 2013 г, Център EMPAC, Троя, Ню Йорк – с подкрепата на грант от MAP Fund), номинирания за наградата Bessie Selective Memory (юли 2010 г., Mount Tremper Arts / септември 2011 г., The Chocolate Factory / януари 2011 г., PS122’s COIL Festival) и ужасът ужасът (Movement Research Festival 2011, Abrons Arts Center / 2012). Роджърс наскоро завърши първия си пълнометражен филм; композира саундтрака за филма на Шон Айрън и Лорън Пети Standing By: Gatz Backstage; и си сътрудничи като звуков и видео артист с множество експериментални танцови и театрални артисти в Ню Йорк и на други места. В допълнение към собствената си работа Брайън е куратор на артистичната програма на The Chocolate Factory Theater (вече 18-та година), като подкрепя работата на повече от 100 театрални, танцови, музикални и мултимедийни артисти всяка година.

chocolatefactorytheater.org

Кати Уестуотър хореографира радикални танцови форми от 1996 г насам. Нейните творби рефлектират социалния пейзаж, в който се появяват, като често се занимават с най-тежките преживявания като болката (номинираният за наградата Беси „Рамблер“, Worlds Worlds A Part (2019). В други свои творби тя изследва паметниците (Anywhere, 2016), сметищата и парковете (PARK, 2008), войната и болката (Macho, 2008); пресечните точки на човешката и животинската култура (twisted, tack, broken, 2005); психофизическите състояния на страха (Dark Matter 2002); и интерактивната виртуална среда (The Fortune Cookie Dance, 1999). През август тази година се състоя премиерата на първата ѝ изложба в галерия – колекция от творби, възникнали в резултат на почти петнадесетгодишно хореографско изследване на мястото на депото за отпадъци Fresh Kills. Изложбата е телесен акт на преработка и отстраняване на екологична травма, скръб и съучастие. Уестуотър е носител на наградата „Соланж Макартър“ за 2017 г. за нова хореография, първата жена, която получава тази награда. Тя е родена във Вирджиния, израства в Кентъки и живее в Бронкс, Ню Йорк.

www.kathywestwater.org

Андрос Зинс-Браун (р. 1981 г., Ню Йорк) е артист, работещ в пресечната точка на пърформанса и танца. Работата му разширява хореографските понятия, за да взаимодейства с танцьори, аматьори, певци, обекти и текстове. Централно място в тези търсения заема изследването на тялото като материално и нематериално, място на обмен между въплътени образи и соматичен опит. Неговите творби включват Already Unmade – оглеждане на собствения му хореографски архив – (ICA, Лондон; The Whitney Museum of American Art, Ню Йорк; Rockbund Art Museum, Шанхай; и Fondation Galeries Lafayette, Париж). През последните няколко години той създава и ремикси на съществуващи творби: Jérôme Bel, 1995, 2020 (e-Flux и Фондация KADIST); заедно с хореографа Уил Роулс  See-Saw на хореографката Симон Форти (Музей за модерно изкуство, Ню Йорк); и The Tony Cokes Remixes (10-то Берлинско биенале). В сътрудничество с художника Картик Пандиан прави Atlas Unlimited, серия от изложби, вплитащи истории от мигрантските движения, разрушаване и ре-конструкция чрез скулптура и вокален пърформанс.  Atlas Unlimited е представен на биеналето на пърформанса PERFORMA19, Ню Йорк. През 2021 г. Прави проект по покана на Danspace Project и Triple Canopy.  През 2022 г., заедно с Холанд Андрюс, Илейн Карбъри, Лорен Дейвис Фишър и Джесика Кени, той прави color a body who flees, звукова инсталация и пърформанси (Hammer Museum, Лос Анджелис).  Понастоящем работи по проекта Dance History(s): Въображението като форма на изследване, инициирана от хореографката Ани-Б Парсън, която ще бъде публикувана от Dancing Foxes Press в началото на 2023 г. Зинс-Браун е носител на стипендии и награди от Гьоте институт, Фламандското министерство на културата, NYSCA и Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts.

www.thegreatindoors.be

 

Международният проект „Социално-политическият потенциал на съвременния танц“ се реализира в София с финансовата подкрепа на Trust for Mutual Understanding (TMU) и Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант“. Той се осъществява в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и АСТ Фестивал за свободен театър.