В ОЧАКВАНЕ НА АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР 2017

 

От 11-ти до 17-ти ноември в София ще се проведе седмото издание на ACT Фестивал за свободен театър – ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена. В рамките на седмица програмата му ще покаже както български, така и международни  продукции от театъра, танца и пърформанса – „изкуства, които се случват само “тук и сега” и които въпреки своята краткотрайност, са мост между реалности“, посочват организаторите от Асоциацията за свободен театър. Именно тази природа на срещата между публика и сцена е вдъхновила темата на фестивала – “Временна реалност (VR)”. Българската селекция от осем заглавия от последната година вече е известна. 


 В официалната българска селекция тази година влиза една премиера – на черната комедия “Джордж Каплан” с режисура на Димитър Узунов.

Две са документалните постановки – “Лоши деца” на Театър “Реплика” и вербатим пърформанса “Поколение Ь на Студио за документален театър Vox Populi.

Едни от най-ярките представители на съвременната танцова сцена също са част от програмата: „Брейн Стор Проджект“ (Вили Прагер и Ива Свещарова) с Shamebox, Галина Борисова с  драматично-романтичното си соло “Тук долу всички люляци умират”, както и “Ф63.9с хореограф Живко Желязков (Derida Dance Company).

Сдружение за съвременно изкуство “Нейно Величество Тенджерата под налягане” участва с пърформанс-лекциятаПовече НЕ или така нареченият Бернхард по идея и концепция на  Александър Митрев и Ида Даниел, които смесват свои текстове с тези на австрийския автор  Томас Бернхард.

Новите интерактивни театрални форми са представени с интерактивния сетивен концерт “Тишинавтика” на „Театър на сетивата София” и „Институт за изследване на тишината”.

Българската селекция е съставена от Катрин Хрусанова (АСТ Асоциация за свободен театър и изпълнителен директор на АСТ Фестивала), Стефан А. Щерев (артист и продуцент) и Васил Видински (преподавател по философия и съучастник в различни форми на съвременния танц и пърформанс) основно сред кандидатстващи за участие продукции.

За втора поредна година ACT Фестивал за свободен театър ще има и международно участие с 4 чуждестранни спектакъла.

По традиция ще предложи богата паралелна програма със срещи, работилници, менторски програми и събития, за да продължи и катализира диалога за съвременната сцена, който седем години след началото на фестивала е все така важен и търсен.

Очаквайте скоро повече информация и подглед навътре в 7-мия АСТ Фестивал за свободен театър.

 НД

АСТ Фестивал за свободен театър 2017 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Национален фонд „Култура“.

 

АСТ Фестивал се реализира в партньорство с ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Havas Group Bulgaria, ELFusion Cross Media Solutions, Фондация „Арт офис“, Гьоте-институт България, Френски културен институт България, Посолство на Държавата Израел, Unimasters, Национален дворец на културата, Move.bg, Център за култура и дебат „Червената къща“, Derida Dance Center, Галерия 2.0. и ШиЗи Импро клуб.