СЪВРЕМЕННИЯТ ТАНЦ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 90-ТЕ: АМАРАНТ ДАНС СТУДИО

 

 ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и Платформа „Нови драматургии“ ви канят на 21 ноември (понеделник) от 19:00 ч. в ДНК на разговор-дискусия „Съвременният танц в България през 90-те: Амарант данс студио“ с участието на основните лица на първата независима танцова компания след промените – Красен Кръстев, Лилия Стефчева, Теодора Иванова и Росен Михайлов. За първи път ще бъдат показани снимки и архивни кадри от представления на компанията. Модератори на дискусията са Мирослава Тодорова и Ангелина Георгиева. Тя е част от международната програма „Мигриращото тяло“.


„Амарант данс студио“ се основава през 1993 г. в София като първата независима танцова компания в България след 1989 г. Неин главен инициатор е танцьорът Красен Кръстев, който привлича едни от най-изявените млади изпълнители на балет „Арабеск“ и Националната опера и балет – Теодора Иванова, Лилия Стефчева, Росен Михайлов, Теодора Стефанова, Капка Гочева, Милен Петров, Калина Калчева, Дарина Бедева и Калоян Бояджиев. „Амарант данс студио“ се превръща в едно от началните ядра на развитие на съвременния танц в страната. Компанията поражда около себе си нова културна и творческа общност, като привлича интереса и на режисьори от новата вълна в театъра през 90-те години като Иван Пантелеев и Галин Стоев. Тя създава едни от емблематичните продукции на съвременния танц в България от този период като „Муда земя“ с хореограф Красен Кръстев, „Спасението Моцарт“ с хореограф Мила Искренова, „Привличане“ съвместно с „Рикошет Данс Къмпани“ от Лондон, “Homo Xerox Rank Sapiens II” съвместно с „Танц колектив“ от Берлин и др. За своите години на просъществуване до 1998 г. „Амарант данс студио“ се превръща в явление в танцовата култура в България с регулярен репертоар и сътрудничество с международни компании.

Как можем ретроспективно да установим естетическите позиции на първата независима танцова компания след 1989 г. и нейното значение за развитието на съвременния танц в България? Дискусията си поставя за цел да върне към началата на неговата история, да създаде пространство за нейните устни разкази, спомени и споделяне на опит на основите участници в „Амарант данс студио“. В разговора ще се включат също приближени и свидетели на краткия, но интензивен живот на компанията.

Дискусията е част от дългосрочен проект за архивиране и историзиране на съвременния танц в България.

Снимка: “Муда земя”, 1994
хореография: Красен Кръстев
фотограф: Румян Кирилов-Роми за КОЛОРЕКС