„The Victory Day” на Вили Прагер с награда на публиката Prix Jardin dEurope 2013

 

На церемонията по връчване на европейската награда за млади хореографи в областта на съвременния танц Prix Jardin dEurope, която се състоя на 11 август 2013 във Виена, новосъздадената награда на публиката бе обявена за представлението на българския артист Вили Прагер „The Victory Day” с участието още на Ива Свещарова от България и Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия). Представлението беше селекционирано в програмата [8:tension], която представя номинираните за наградата в рамките на най-големия в Европа международен танцов фестивал „Импулстанц”. „The Victory Day” беше отразено и във водещото списание „Tanz” от авторитетния критик Арнд Веземан. Представяме ви неговия материал.

В юлския брой на водещото в Европа списание за танц – немскоезичното „Tanz”, неговият редактор и авторитетен критик Арнд Веземан представя представлението на българския артист Вили Прагер The Victory Day” след премиерата му на берлинския фестивал „Танцтаге” през февруари 2013 и по повод номинацията му за Европейската награда за съвременна хореография Prix Jardin dEurope 2013.

За драматурга от ГДР Хайнер Мюлер революцията започваше като разходка в работно време срещу правилата за движение”, пише Веземан. „В България, където Вили Прагер е израснал, е имало празници, почитащи революциите с популярни шлагери”, продължава той и описва началото на The Victory Day”: „Той се появява радостен от редовете на публиката, приканва я да пляска с ръце, после моли всички да станат, да вдигнат дясна ръка, да я сложат на сърце и весело ги кара да повтарят след него „«I swear not to tell anyone what I will see and hear here» («Кълна се да не издам на никого това, което ще видя и чуя тук».) Прагер печели публиката на своя страна с духовитостта си, защото коварно заменя народните бунтове  – в Турция, в Египет, в Тунис – с упрека, че всяка революция се основава на съзаклятничеството на малка група хора”. Като представя създателите и останалите участници Ива Свещарова и Джи  Е Лим, критикът излага своя прочит на представлението:  „Вили Прагер (…) улавя доста точно духа на едно време, което вече се отнася с недоверие както към капитализма, така и към революцията. Театърът, заключава той, е неспособен да осъществи и двете. С неговата партньорка на сцената Ива Свещарова веднага се залавят за играта: с неизменната пушек-машина, с гетобластера, от който се чува тътенът на разгневените маси, раздават се позиви , полицейски колички и вертолети с дистанционно управление боботят по сцената. А двамата изпълнители изтанцуват плахия опит да вдигнат бавно ръка и почти тайно да направят с пръсти знака на победата. Но всъщност такава никога няма да има.”

© Neshaka Karaddzhinska

Накрая Веземан обобщава: „Колкото и доктринерски писания да се изчетат, знамена да се развяват (тук те са два почти миниатюрни екземпляра), лозунги да се предъвкват и преповтарят крещейки, съмнението остава – всяка революция е просто театър. След бунта само някои глави се сменят, но реалността не се впечатлява особено от това.  Тя ще го почете с един Ден на победата, с една постановка, както на края на песента от представлението така сладко прозвучава:  «It is celebration, it is joy, with tears in your eyes.» («Празник е, радост е, със сълзи в очите ни»). От бунта остава единствено носталгията по него. Свещарова моли Прагер да обясни дали поне театърът не може да осъществи революция на сцената. Отново и отново тя задава въпроси, на които всеки път той понечва да отговори, но тялото не му позволява, раменете му увисват в пълна безпомощност. А на нас ни остава единствено да се смеем”, завършва Веземан

Като част от селекцията [8:tension]  в рамките на фестивала „Импулстанц“ във Виена „The Victory Day” спечели с онлайн гласуване наградата Prix Jardin dEurope 2013 на публиката. Представлението се състезаваше с още 11 европейски (ко)продукции на млади хореографи от няколко континента. Тричленно жури в състав хореографите Далия Ачин-Теландер (Сърбия/Швеция),  Кристине Гайг (Австрия) и директора на  „Уъркшоп Фондация” Гергели Тало (Унгария) присъди дотирания с 10 хиляди евро приз Prix Jardin dEurope 2013 на Аманда Апетреа (Швеция) и Хала Олафсдотир (Швеция/Испания) за продукцията им „Beauty and the Beast”. Тук може да научите повече за мотивите на журито и за самата награда.

НД