Платформа „Нови драматургии“ и Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ обявяват

отворена покана за участие в

MORE THAN NAKED

Уъркшоп с ДОРИС УЛИХ (Австрия)

ДА РАЗТЪРСИМ ПЛЪТТА!

15 – 17 април 2016, София

част от Образователна платформа за танцови практики и теории „Без дистанция“ в рамките на 9. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (14 – 20 април 2016)

Откриване на „Импулстанц“ 2015 с “Hit The Boom”, хореография Дорис Улих. (c) Manfred Werner (Tsui)

 Уъркшопът е насочен към начинаещи и утвърдени професионалисти от сферата на съвременния танц, театър и пърформанс от България и Балканите.


Уъркшопът ще работи с различни аспекти на голотата – какво е да бъдеш гол и да ставаш гол на сцената. Но ние ще изследваме голотата не като провокация, а като нещо, което е необходимо да бъде подложено на физическо изследване, като потребност за физическо изследване. Какви движения се генерират от голото тяло, които иначе не са възможни, когато сме с дрехи? Какви форми на власт и на уязвимост са присъщи на голото тяло? Какви форми на репрезентация, на излагане на показ, на публично демонстриране и на въображение произвежда то?

Ще работим предимно с масата на тялото, с плътта, с пълнотата и мазнината на тялото, с кожата и със скелета. Тялото като месо ще се задвижва по различни начини – то ще пада и ще става, костите ще се пукат и ще експлодират, повърхността на кожата ще се размърдва, ще се поти и ще блести. Уъркшопът поставим на сцената тялото без дрехи, т.е. без да се губи конкретността на голотата. Какво означава днес за нас, през 2016 голото тяло да бъде тласнато в движение?  

 

 Австрийската танцова артистка и менторка Дорис Улих е от водещите имена на австрийската сцена. Тя развива собствена практика за работа с голото тяло от 2013, когато в рамките на Международния танцов фестивал „Импулстанц“ прави представлението “more than naked” с 20 голи танцьори на сцената. Оттогава до днес това се превръща в един от най-търсените в Европа и Северна Америка уъркшопи, който разбива табутата, обгръщащи голото тяло, и освобождава изпълнителите да преоткрият, усещат и използват по нов начин тялото като плът, като маса, като месо, в неговата физическа конкретност. Въз основа на тази практика Улих прави и мащабен спектакъл за откриване на „Имплулстанц“ 2015 под открито небе в комплекса Музеумсквартир във Виена с голи изпълнители.

Да направим парти на тялото ни! Но “more than naked” е много повече от празненство на физическата материалност. Какви са политическите и социалните мотиви за голото движещо се тяло? Както и самото представлението, уъркшопът предлага един много физически подход към голотата, много раздвижен и конкретен. Плъттa ни иска да се забавлява! Дорис Улих

График: 15 – 17 април, 10 – 16 ч., Derida Dance Center

Такса участие: 15 лв.

За да кандидатствате за участие, молим ви да изпратите своя творческа автобиография на dramaturgies.new@gmail.com до 25 март.

Лице за контакт: Ангелина Георгиева

Участниците в уъркшопа ще получат възможност за билети от фестивалната програма на преференциална цена.

dorisДорис Улих е от водещите имена на съвременната танцова сцена в Австрия. От 2006 тя създава авторски представления. Улих си печели името на артист, който непрекъснато предизвиква нормираните образи и представи за тялото. През 2008 сп. БалетТанц я обявява за Забележителен млад хореограф на годината“, а сп. „Танц“ й дава титлата „Танцьор на годината“ за 2011 и 2015. През 2013 получава наградата на Австрийското правителство за изключителни постижения в изпълнителските изкуства. Автор е на над 15 представления, сред които Und, Spitze, More Than Enough, Rising Swan” (първото й соло, където играе умиращ лебед). Преподавала е в Tanzwerkstatt Wien, ImPulsTanz, Tanzquartier Wien, Conservatory of Vienna, Academy of Fine Arts Vienna,  k3 / Tanzplan Hamburg, Tanzhaus Zürich, Kunsthochschule Halle, Internationale Schillertage/Nationaltheater Mannheim, Theateracademy Helsinki, Beijing Fringe Festival/China, Movement Research / NYC, LoveIn / Toronto, Studio 303 / Montreal и др. От 2015 е постоянен преподавател в Семинар за изпълнителски изкуства „Макс Райнхард“ към Университета за музика и за изпълнителски изкуства във Виена.  

Уъркшопът се провежда  с подкрепата на Австрийското посолство в София и със съдействието на Derida Dance Center в рамките на Образователна платформа за танцови практики и теории „Без дистанция“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община.