Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс АНТИСТАТИК

и Платформа НОВИ ДРАМАТУРГИИ

инициират образователна платформа

БЕЗ ДИСТАНЦИЯ

покана за участие в

4 – 5 април, 10:00 ч. – 13:00 ч., Гьоте-институт

Работно ателие: Да правиш, да създаваш и да пресъздаваш: търсене на присъствие, настоящето и други неща, които не знаем

Водещ: Елизабете Фингер (Бразилия/ Германия)

 Целта на уъркшопа е да сформира гранично и временно мини общество, което да подкрепя индивидуалните приключения в: движение, мислене,  докосване, преживяване, функциониране и неговото надхвърляне, живеене и съществуване. Участниците ще изградят проста композиционна (хореографска?) структура, „сюжет”, който да може да се повтаря, променя и изчерпва, който може да помести персонални и колективни желания. Един граничен контекст, ситуация или територия, към която участниците се отправят на пътешествие и в която всеки може да създава и изследва други физикалности, други начини на взаимодействие с околното и може би други начини на съществуване в света.

 Уъркшопът е насочен към студенти и млади професионалисти в сферата на съвременните изпълнителски и визуални изкуства. Можете да се запишете за участие, като ни изпратите биографична справка и контакти на адрес: dramaturgies.new@gmail.com

Краен срок за записване: 3 април, 12:00 ч. Участието е безплатно.

При възможност уъркшопът ще бъде удължен до 6 април.

Уъркшопът представлява опит, желание и потребност за споделяне на някои принципи, начини на творене и интереси, които ме занимават силно през последните години. Те се основават на вярата в това да правиш,  създаваш и пресъздаваш; в търсене на присъствие и на начини на съществуване в настоящето; в търсене на друга физикалност, на други пространства и времена, на други логики, други възможни светове. Интересува ме еротизмът, който идва от докосването, от контакта с материята, от това да бъдеш материя. Интересува ме изследването на прости анатомични плътски отношения, материалите и материализмът, органичността и изкуствеността,и всякакви други неща, които не знам, да кажем – чудовищното. Разбирам процеса на създаване и сцената на перформативността като място на незнанеието, на гмурването, на безразсъдното приключение.

Елизабете Фингер

 Елизабете Фингер в „О.”, 3 април, 19 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”, Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”

 

Елизабете Фингер e изпълнител, автор и изследовател в областта на съвременните изкуства. Живее и работи между Берлин, Германия и Куритиба, Бразилия, като създава самостоятелни проекти, а също и сътрудничи с други артисти. Била е резидент в Casa Hoffmann (Куритиба),участва в програмата Essais на Висшето училище по танц CDNC, Анже/ Франция.Наскоро завършва програматаSODA – СОЛО/ ТАНЦ/ АВТОРСТВО в Центъра за танц HZT към Университета за изкуства, Берлин. Работите й са представяни на много фестивали и в различни контексти (на танц, пърформанс, визуални изкуства) в Бразилия, Уругвай, Франция, Португалия и Германия. Като изпълнител е сътрудничела със Сюзан Ретхорст, Дебора Хей, Естер Саломон, Кристин де Смедт и др. Елизабете Фингер е съосновател и член на артистичната общност Cauliflower Miniglobal Artistic Community (www.couve-flor.org),заедно с още седем независими артисти от Бразилия, както и на inconsumivel.coma (http://inconsumivel.wordpress.com),съвместно с артисти от стипендиантката програма DanceWEB 2009.